Nakon što je 14. oktobra 2020. objavljeno da će Poreska uprava krenuti u kontrolu računa privatnih lica koja su primala uplate iz inostranstva sa planom da se prihodi oporezuju kao zarade, grupa frilensera odlučila je da osnuje udruženje i bori se za opstanak frilens zajednice u Srbiji. UFPS je zvanično registrovano 27. oktobra i vrlo brzo je ostvarilo saradnju sa udruženjem Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Udruženjem turističkih agencija Srbije (UTAS), Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonistosti (UZUZ) i grupom Kreni-Promeni koja je bila nosilac peticije  „Ne uništavajte frilensere”.

Usledila su dalja medijska gostovanja u saradnji sa UZUZ kojima je udruženje nastojalo da razbije zablude o frilensu kao načinu poslovanja, objašnjavalo zašto je potrebno napraviti posebne zakone za frilens i obrazlagalo svoj stav o otpisu obaveza prema državi za prethodni period. Dodatni napori uloženi su u pisanje tekstova koji su ukazivali na potencijal koji frilens u Srbiji ima, posebno u razvoju turizma, održavanja ekonomije tokom trenutne pandemije i daljem razvoju digitalnih tehnologija. Od samog početka radili smo na približavanju teme frilensinga široj javnosti, kao i institucijama nadležnim za rešavanje ovog problema.

 

 

Prvo javno pismo Ministru finansija Siniši Malom upućeno je 18. novembra, upozoravajući na nenaplativost duga, nečinjenje Poreske uprave, efekte ovakvih akcija na ekonomiju cele zemlje i diskriminaciju, tj. nepostojanje frilensa u srpskom zakonu. Već 2. decembra, UFPS se pridružuje  prvom protestu male privrede u saradnji sa Zaštitnikom preduzetnika i privrednika Srbije, UTAS i ujedinjenim ugostiteljima Srbije ispred zgrade Ministarstva finansija . 31.decembra je UFPS uputilo i javno pismo predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

U Skupštini se po prvi put pominje reč  „frilenser” i problemi sa kojima se suočavaju 12. decembra u govoru Milene Amon, predstavnika Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije.

Drugi protest u saradnji sa pomenutim udruženjima bio je održan 23. decembra na istom mestu . UFPS je tog dana zajedno sa drugim udruženjima predalo svoje zahteve Ministarstvu finansija. Delovanje Udruženja se paralelno nastavlja sa gostovanjima u emisijama i vebinarima.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije je prisustvom podržalo i dva protesta Udruženja radnika na internetu 30. decembra i 16. januara, ali se UFPS odmah posle prvog protesta člankom na sajtu ogradilo od politizacije protesta, izjava i parola koje su se pojavile na prvom protestu URI-ja.

 

Tokom prvih pregovora početkom godine, UFPS nije aktivno učestvovalo, ali je nezvanično saradjivalo sa URI-jem. Naši članovi su aktivno učestvovali u radu oba udruženja i u organizaciji protesta, kao i pisanju saopštenja. Većina transparenata i jeste bilo delo aktivnih članova UFPS.

Kada govorimo o pregovorima sa Vladom Republike Srbije, iako je UFPS imalo nameru da učestvuje od samog početka, uključeni smo tek krajem marta. Naši predlozi su doveli do rešenja koje je danas izloženo na zasedanju Skupštine, a o kome Skupština glasa sutra. Osnov za pregovore činila je analiza naše ankete

Na pregovorima, osim boljih uslova za sve frilensere, ostvarili smo i odličnu saradnju sa svim nadležnim institucijama a zatim imali i prvi od niza planiranih sastanaka sa predstavnicima Poreske Uprave, Ministarstva Finansija i Vlade RS na temu razjašnjenja testa samostalnosti.

UFPS je svojim članovima obezbedilo besplatno pravno savetovanje i pomoć psihologa.

Takodje, UFPS aktivno radi na predlogu novog Zakona isto tako, aktivno će učestvovati u radu Radne grupe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na izradi novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada koji će direktno pokrivati rad frilensera. UFPS će se u radnoj grupi zalagati za što bolji model za frilensere koji će doprineti razvoju ove privredne grane u Srbiji.

Zatim, napravili smo aplikaciju – kalkulator poreza i doprinosa koja se nalazi na Google Play Store-u i sa kojim svako može jednostavno izračunati svoje obaveze po novim propisima. 

UFPS upravo započinje saradnju sa Beogradskom otvorenom školom kroz programsko partnerstvo, o čemu ćemo naknadno obavestiti članove i javnost.

Danas smo objavili i kratak informativni tekst Frilenseri” koji ukratko govori o načinima poslovanja, zaradama i problemima sa kojima se frilenseri susreću, kao i o predlogu vezanom za oporezivanje zarade frilensera u budućnosti.


Ovom prilikom želimo da zahvalimo svim članovima na podršci, a posebno aktivnim članovima koji su pisali članke, smišljali  transparente, delili flajere, učestvovali u istraživanjima, uradili anketu, obradili i analizirali podatke iz ankete, razvijali aplikacije, radili na održavanju sajta, delili sadržaj na društvenim mrežama, pravili video klipove i učestvovali u svim našim dosadašnjim poduhvatima. Zahvalni smo za svaki minut truda, rada i aktivnosti u Udruženju, zato što bez vas, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.