Pozdrav,

 

U iščekivanju odgovora na neke nedoumice i finese, predstavljamo dve tabele sa modelima plaćanja po novom modelu, koji će važiti od sledeće godine. U njima možete okvirno videti kolike bi vam bile obaveze u kvartalu prema ostvarenim uplatama.

Kada dobijemo sve odgovore, postavićemo i kalkulator na sajt, gde ćete moći tačno da proverite iznose davanja.

Predstavljene tabele su za prihode gde frilenser nije zaposlen u nekoj firmi u Srbiji. Ukoliko ste negde regularno zaposleni, nemate obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja, te vam je iznos obaveza manji za iznos zdravstvenog osiguranja (10,3%).

Osim iznosa normiranih troškova, dva modela se razlikuju i po tome što u jednom ne postoji plaćanja PIO ispod neoporezivog dela, dok izborom drugog modela birate da uplaćujete sebi i staž. Najniža osnovica doprinosa za PIO u kvartalu je trostruki iznos najniže mesečne osnovice. Ovo znači da se prema ovom modelu za ukupne kvartalne zarade od 0-233.940 RSD uplaćuje 23.160 RSD u PIO fond. Za kvartalna primanja veća od 233.941 RSD od poreske osnovice se obračunava 24% za PIO.

 

Model A:

Ovaj model je povoljniji za manje zarade jer po njemu nema minimalne uplate za PIO, već se uplaćuje prema datoj računici. Po ovom modelu, frilenseri ne plaćaju ništa do zarade oko 96.000 RSD kvartalno (odnosno 32.000 RSD mesečne zarade). Na veće iznose se PID plaćaju procentualno prema računici datoj u tabeli. Kao što možemo videti, sa rastom zarade progresivno raste i procentualno opterećenje. Npr. na kvartalnu zaradu od 1.500€, PID iznose oko 24,6% dok na kvartalnu zaradu od 3.000€, PID iznose oko 39,45% od ukupne zarade

Model B:

Ovaj model ima daleko blaži rast opterećenja sa rastom zarade pa je stoga i povoljniji za one koji zaradjuju više. Npr. na kvartalnu zaradu od 1.500€, PID iznose oko 19,9% dok na kvartalnu zaradu od 3.000€, PID iznose oko 21,93% od ukupne zarade.

Kao što smo rekli, ono po čemu se još ovaj model razlikuje je što je po njemu obavezna uplata za PIO, tako da je povoljan za sve kojima je oporezivi prihod u kvartalu veći od  trostrukog iznosa najniže mesečne osnovice za obračun PID (oko  90.000 kvartalno). Ovo znači da je ovaj model povoljniji već za zarade od 500-600€ pa naviše.