Kaori Jošida je Japanka iz Fukuoke koja je dosad već dva puta posetila Srbiju. Kaže da je oduševljena našom hranom i kulturom i želi da otvori restoran japanske hrane u Novom Sadu. NJena omiljena srpska pevačica je Aleksanda Kovač, koju zajedno sa svojom ćerkom sluša i tako je uči naš jezik.
Kaori takodje ne krije svoju ljubav prema Srbiji i na svim svojim profilima na socijalnim mrežama često i naširoko piše o svojim posetama i objašnjava da želi da bude most koji bi spojio Srbiju sa Japanom.
Za ovo je, kaže ona, zaslužan njen nastavnik engleskog jezika koji je iz Srbije i koji ju je upoznao sa našom kulturom.

 

 

View this post on Instagram

 

Sada moram da donesem veliku odluku. Želela sam da ovog leta otvorim restoran ,,Okonomijaki” u Novom Sadu. * Nažalost, zbog pandemije korona virusa 2019. godine, rizično je za mene da otvorim azijski restoran u Evropi u ovom trenutku. * Sledeći put ću biti u Srbiji od 29. aprila do 5. maja, ali trenutno ne planiram da održavam nikakve događaje. * U stvari, na događaju koji je održan prošlog maja, čak 1000 ljudi je učestvovalo u događaju Oknomijaki Kaori, Okonomijaki, šamisen koncertu, origami radionici , demonstraciji aikida, časovima japanskog jezika i tako dalje. Održavanje takvog događaja predstavlja veliki rizik. * Do sada sam bila pet puta u Srbiji, ali nisam mogla da razgledam, jer kad sam bila u Srbiji, svaki put kada sam održavala manifestaciju, bila sam veoma zauzeta. * Sledeći put bih želela čisto da uživam u Srbiji. Takođe želim da upoznam Srbe i Japance koji žive u Srbiji. Želim da odem u Beograd i u druge japanske restorane. * Nakon toga, želim da razmislim o svom snu o okonomijaki restoranu. * Nikad se ne odričem svog sna. Ne mislim da bih trebala da kvarim iskustvo stečeno u posljednje četiri godine. Želim da postupim pažljivo. * Zahvaljujem mnogim ljudima što podržavaju moje snove. Molim vas budite strpljivi. I dalje ću davati sve od sebe da se moj san ostvari. Molim vas podržite me. Volim Srbiju. * #serbia #novisad #event #shop #japanesefood #cultureexchange #novosadski #dream #goal #tasty #セルビア #ノヴィサド #お好み焼き #オタフクソース #otafukusauce #okonomiyaki #citycenter #ukusno #tasty #delicious #yummy #instafood #dmm英会話 #cabbage #おこのみやきかおり #okonomiyakikaori #open #support #dreamcomestrue #nevergiveup

A post shared by KAORI YOSHIDA 🍀 Kaori Jošida (@okonomiyaki_kaori) on

Kaori je samo jedna od nesaznatljivog broja turistkinja i turista koje su frilenseri iz Srbije privukli poslednjih godina. Frilensing otvara vrata globalnog tržišta i omogućava saradnju sa ljudima iz celog sveta, a mnogi od kratkotrajnih projekata se pretvaraju u dugogodišnje saradnje, dukoba prijateljstva, kulturne razmene ili čak i ljubav.

Ono što je verovatno najbitnije za samu državu i što utiče na sve nas i naše potomke je to da frilenseri menjaju naš imidž u svetu na pozitivan način.

Jedna od najgorih posledica svih turbulencija kroz koje je ceo naš region prošao u poslednjih trideset godina je negativna medijska slika koja je u svetu stvorena o Srbiji, a koja traje već dugo. Godinama smo prikazivani kao agresivan i primitivan narod, što je stvorilo brojne predrasude kod potencijalnih investitora, klijenata i turista iz inostranstva. Medjutim, kada strani klijenti koji su svoj utisak o Srbiji stekli samo iz medija stupe u kontakt sa srpskim frilenserom, ta slika se iz korena menja.

Budući da većinu srpskih frilensera čine visoko obrazovani profesionalci koji u samoj državi najčešće nemaju priliku da se dokažu u svom poslu zbog malog tržišta ili nerazvijenih industrija, ne iznenadjuje da su medju najtraženijima na raznim digitalnim platformama i berzama poslova. Trenutna najpopularnija platforma za rad Upwork nam daje uvid u to kako strani klijenti opisuju naše frilensere: „komunikativni“, „efektni“, „fleksibilni“, „profesionalni“, „kreativni“, „talentovani“ … Medjutim, na ovakvim platformama komunikacija se uglavnom odvija pisanim putem, dok predavači jezika provode sate u direktnom razgovoru sa svojim učenicima i bude znatiželju o njihovoj kulturi kod učenika. Naši predavači se najčešće opisuju kao „harizmatični“, „inteligentni“, „načitani“, „zabavni“, „otvoreni“, „motivišući“, „zanimljivi“, a komentari učenika u kojima se zahvaljuju nastavniku na upoznavanju sa srpskom kulturom su uobičajena pojava.

Iako zapravo ne znamo koliki je tačan broj frilensera u Srbiji jer ih zakon ne prepoznaje, gruba procena koja se pominje u medijima je oko sto hiljada. To zapravo znači da Srbija ima oko sto hiljada nezvaničnih ambasadora koji svesno ili nesvesno aktivno utiču na poboljšanje imidža naše zemlje u svetu, predstavljajući našu bogatu kulturu, postavljajući je na mapu poslovnog sveta i time privlačeći strane investicije i turiste kakva je Kaori.