Predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, gostujući jutros u programu Novo jutro na TV Pink, osvrnuo se na sinoćnji protest frilensera i probleme u kojima se frilenserska zajednica u Srbiji nalazi od oktobra.

Gorući problem za sve nas je potraživanje poreza i doprinosa za period od pet godina unazad, za koje od početka govorimo da je nenaplativo, da bi uvelo frilensere u dužničko ropstvo, ugrozilo njihove porodice i ostavilo stotine hiljada gradjana Srbije na ivici egzistencije. Takodje, isticali smo da je problem nastao pre svega neažurnošću Poreske uprave, za koju mnogi frilenseri svedoče da im je davala pogrešne informacije o njihovim poreskim obavezama.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije pozdravlja što se Predsednik Srbije saglasio sa frilenserima u toj stvari: frilenseri su u dobroj veri postupali u skladu sa informacijama koje su imali i koje su im bile pružene. Nastali problem ne može se rešiti uvodjenjem stotina hiljada ljudi na ivicu egzistencije, do čega bi dovela dosledna naplata punog potraživanja.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije je spremno da u dogovoru s vlašću reši problem oporezivanja unazad (koji je trenutno gorući i prioritetan za našu zajednicu) i pronadje optimalan poreski model koji bi regulisao status frilensera u budućnosti.

Izražavamo nadu da će što pre, u nastupajućoj 2021. godini, vlast sesti s nama za sto i da ćemo na obostrano zadovoljstvo rešiti oba problema, a prvenstveno onaj koji se tiče oporezivanja unazad, budući da su brojni frilenseri proteklih nedelja dovedeni na rub očaja i da cela zajednica, koja po izvesnim procenama broji preko sto hiljada članova, a od kojih zavise čitave porodice u Srbiji, već mesecima živi u stanju konstantne tenzije.

Drago nam je što je Predsednik Srbije izrazio spremnost za razgovor i dogovor o ovim pitanjima. Pragmatična i efikasna rešenja za naše probleme mogu se pronaći uz dobru volju i razgovorom, na koji smo mi spremni od samog početka.

Kolegama frilenserima poručili bismo da istraju i da ne gube nadu. Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije će zastupati interese zajednice i po pitanju oporezivanja unazad, i po pitanju poreskog modela za budućnost.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije