Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije je, zajedno sa Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i timom „Kreni-Promeni”, danas objavilo da će potpisnicima svoje peticije „Ne uništavajte frilensere” ponuditi na glasanje dva modela oporezivanja frilensera i nakon njihovog izjašnjavanja, odlučiti koji će od njih javno predložiti Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije, o čemu cy već izvestili list „Danas” i televizija N1.

Prvi od dva modela će biti nalik makedonskom, uz male izmene, dok će drugi biti nalik modelima koje primenjuju takozvani poreski „rajevi” poput Švajcarske, Lihtenštajna i Kajmanskih ostrva, koji svojim niskim nametima omogućavaju brz i neometan rast industrije i privlače strane investicije.

Udruženja takodje smatraju da je naplata svih potraživanja od lica koja su imala priliv iz inostanstva nemoguća i da se u ovoj situaciji zapravo „trenira strogoća” ustremljivanjem na nekoliko slučajeva koji će se u javnosti istaknuti kao primer ostalima. Navode i da je nepravedno kažnjavati frilensere, budući da su im banke, lokalne poreske uprave i druge finansijske insitucije godinama davale pogrešne informacije, i da bi sada na desetine hiljada porodica trpele posledice zbog njihovog nemara.

UFPS takodje podseća da je Federacija Bosne i Hercegovine bila u gotovo istovetnoj situaciji 2018. godine i da je kao rešenje donela odluku o jedinstvenom modelu koji podrazumeva da frilenseri od svake zarade odvoje 10% sume na ime poreza na prihod i 4% za zdravstveno osiguranje, dok je većina poreskih dugovanja amnestirana. Iako ovo nije najbolje rešenje za ovaj način rada i mogle bi se uvesti i druge stavke koje bi značajno pomogle razvitku ovog sektora (kao što je neoporeziv deo zarade), i dalje pokazuje da je Vlada BiH bila voljna da problem reši sa što manje negativnih posledica po frilensere i celo društvo.

Nakon glasanja potpisnika peticije i donošenja odluke o modelu oporezivanja, udruženja će organizovati i javnu raspravu na koju će biti pozvan ministar finansija Siniša Mali, a na kojoj će detaljno izneti svoje predloge novog načina oporezivanja.

Pozivamo vas da se besplatno registrujete u naše udruženje kako bi ostali informisani o daljim aktivnostima udruženja i da popunite peticiju kako bi zajedno došli do rešenja koje odgovara svima.