Након више упита Удружењу и недоумица у вези са овогодишњим обрачуном и процесом пријављивања/плаћања пореза, желимо још једном да подсетимо све на процедуре у вези са овогодишњим опорезовањем прихода из иностранства на основу фриленса.

До краја године, начин опорезивања биће као и за прошли период. То значи следеће:

  • Опорезовање ће бити на годишњем нивоу.

  • Не подносе се индивидуалне пореске пријаве, већ ће Пореска управа на основу података о приливима које добије од НБС послати пореска решења за ову годину по истеку ове године.

  • Обрачун је следећи: прво се одузимају нормирани трошкови у износу од 50% од укупног прихода. Након тога следи неопорезиви део који износи 32.000 РСД месечно, тј. 384.000 РСД за 2022. Разлика представља опорезиви део, на који се плаћају порези и доприноси.

  • Порез износи 20%, ПИО 25%, здравствено 10,3%. Осигурање за случај незапослености се не плаћа. Уколико сте негде запослени, не плаћате здравствено осигурање.

  • Постојаће разуман рок за жалбе на решења уколико је потребно, рецимо уколико треба да докажете да сте негде у радном односу и не плаћате здравствено осигурање или сте у некој земљи већ платили порез, а постоји међудржавни уговор о избегавању двоструког опорезивања (у ком случају морате доставити потврду пореске управе те друге земље да је порез плаћен).

  • Саветује се повремена провера код пословне банке да ли су заиста НБС-у пријавили шифру прилива коју сте им ви рекли, као и да чувате изводе као евентуалне доказе уколико је дошло до грешке банке и пријавила је ваше приходе као другу врсту прилива, а не од фриленса.

  • Ово се односи на фриленс делатност. Приходи од крипто валута, издавања станова, клађења на иностраним платформама за клађење и остале делатности које су већ регулисане опорезују се на други начин и пореске пријаве се подносе у року од 30 дана од оствареног прилива на девизни рачун, и то у локалним пореским управама или онлајн. Погледати ПП ОПО образац на сајту Пореске управе за пореске стопе за ове врсте прихода.

Поделите са пријатељима
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin