Osamnaestog januara započeli su dugo očekivani pregovori izmedju frilensera i Vlade Srbije. Frilensere je predstavljalo Udruženje radnika na internetu (URI), koje je na protestu u subotu, 16. januara, dobilo od Vlade poziv za pregovore. UFPS nije učestvovao na današnjem sastanku budući da se poziv odnosio samo na URI.

Dinamika saradnje izmedju dva udruženja po pitanju pregovora odvijaće se na sledeći način, onako kako je URI ponudio udruženju UFPS. URI će se konsultovati sa UFPS, ali predstavnici UFPS neće biti prisutni na samim pregovorima i neće ih voditi. Zvanično, predstavnik frilensera na ovim pregovorima je URI jer su oni i dobili poziv od Vlade.

Na ovom prvom sastanku, kao što ste do sada mogli čuti, nisu donete nikakve detaljne odluke o gorućim pitanjima. Obe strane su razmenile stavove, a novi sastanci su dogovoreni. Dobro je što je vlast konačno sela za sto sa predstavnicima frilens zajednice, ali je isto tako važno i da se problemi frilensera reše što pre zato što je egzistencija ugrožena velikom broju ljudi i u interesu je i frilensera, i vlasti, da se rešenje pronadje uskoro. UFPS smatra da je rešenje upravo to da se odustane od potraživanja za sve prošle prihode i da se pronadje povoljan poreski model za oporezivanje u budućnosti.