Vrši li država ekonomski genocid nad frilenserima i svojim narodom? Prošlo je 11 dana od kako je Udruženje frilensera i preduzetnika uputilo otvoreno pismo ministru Siniši Malom. Iako su mediji objavili naše pismo, iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor. Na naše razumne predloge i obrazložen poziv za sastankom, Ministarstvo je ostalo nemo.

Smatramo da država ne sme ćutati ako joj se gradjani obrate. Komunikacija izmedju vlasti i gradjana, koji glasaju na izborima, predstavlja civilizacijski minimum od koga Srbija ne sme odstupati. 

Poreski postupci najavljeni i pokrenuti protiv frilensera prete da desetine hiljada porodica ostave na ulici i u dužničkom ropstvu. U ovom trenutku, to praktično predstavlja ekonomski genocid. U vremenu pandemije i svetske ekonomske krize Srbija dovodi stotine hiljada svojih gradjana na granicu života i smrti. Da li iko razuman i sa trunkom empatije može to da opravda?

Zar je ćutanje i nemi genocid jedini odgovor države na naš pristojan i obrazložen poziv da problem frilensera reši kroz saradnju i na obostranu korist?

Cela ekonomija nalazi se u problemu

Industrija zabave i dogadjaja nalazi se pred gašenjem. Kafići, restorani, pozorišta i bioskopi ne mogu da funkcionišu već skoro godinu dana. Preduzetnici obustavljaju delatnost, lokali se zatvaraju, a radnici ostaju bez posla. Protest upozorenja male privrede najavljen je za drugi decembar. Zdravstvo i školstvo su pred kolapsom, a zdravstveni i prosvetni radnici pod velikim, neizdrživim pritiskom da u životu održe sistem koji ne funkcioniše.

Država mora da razmotri ukupno stanje u kojem se našlo naše društvo i da odgovori na zahteve koje joj upućuju gradjani: preduzetnici, privrednici, prosvetni i zdravstveni radnici, kao i svi drugi. Još uvek nije kasno da se izbegne potpuni krah.

Frilenseri neće odustati

Još jednom pozivamo državu i da odustane od nečovečnog tretmana frilensera. On je ekonomski štetan, preti da izazove velike socijalne potrese i nemire u zemlji koja se već nalazi u tački ključanja, a etički je neopravdan i neodrživ. 

Frilenseri neće odustati od borbe za svoja prava i neće pristati da se nad njima izvrši ekonomski genocid. Svaki frilenser pogodjen potezima države znači da su pogodjeni i njegovi roditelji, njegova deca, njegova porodica. Na svakim sledećim izborima to će nositi presudnu težinu jer se broj frilensera procenjuje na 100 000. To znači da država antagonizuje nekoliko stotina hiljada gradjana. Da li je potrebno da se svi mi frilenseri i sa nama povezana lica politički angažujemo da bismo ostvarili svoja prava? 

Nadamo se da će Ministarstvo finansija odgovoriti na ovo naše drugo obraćanje. 

Naši zahtevi

Pozivamo državu:

  1. da obustavi poreske postupke već pokrenute protiv pojedinih frilensera,
  2. da odustane od potraživanja poreza i doprinosa za prethodni period u kom status frilensera nije bio pravno regulisan,
  3. i da u saradnji sa nama formira nov i pravičan poresko – pravni model za frilensere.

Takodje, koristimo priliku da podržimo protest upozorenja male privrede državi, zakazan za sredu, 2.12.2020. godine, ispred Ministarstva finansija. Pozivamo sve frilensere i gradjane da u skladu sa mogućnostima i pridržavajući se epidemioloških mera dodju na taj protest.

Istovremeno, iskazujemo solidarnost sa svim drugim grupama gradjana, uključujući radnike i privrednike. Vreme je da nas naša država čuje.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije