Nakon udara na frilensere na koje je svaljena krivica nerada poreske uprave, sad su na udaru knjigovodje jer sistem APR-a za dostavljanje završnih računa praktično ne radi.

Prekjuče je osvanula vest da je APR pozvala privrednike da se „ubrzaju sa dostavljanjem završnih računa” jer je to do juče uradio tek svaki deseti privrednik, a rok je do kraja februara. Iz APR-a se apeluje na privrednike da izveštaje dostave blagovremeno i napominju da je to moguće uraditi samo elektronskim putem i da moraju biti potpisani kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Šta u ovom saopštenju ne valja? Ne valja aplikacija za podnošenje prijava, jer većinu vremena ne radi ili baguje, pa knjigovodje nemaju mogućnost dostavljanja izveštaja.

Udruženje Računovodstvena komora Srbije i druga udruženja računovodja i privrednika putem otvorenih pisama i dopisa APR-u apeluju na nadležne da se problemi sa aplikacijom koji traju već godinama otklone.

UFPS podržava sve knjigovodje koji ovih dana rade prekovremeno, vikendom, ne vidjaju svoju decu i porodice kako bi izbegli kazne zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja, a sve zbog krivice nadležnih koji već godinama ne umeju da isprave greške u aplikaciji i prekinu ovo javno blamiranje e-uprave.

Ponovo podsećamo javnost i vlast da ako nadležne službe nemaju kapacitete i znanja da poboljšaju rad svojih sistema, medju frilenserima ima izvrsnih IT stručnjaka. Umesto da se svi sretnemo u naporima za rešavanje problema i težnji ka boljem sistemu za sve, od strane vlasti pršte na sve strane pozdravi za sretan put i poruke – ako Vam ovde nije dobro idite tamo gde će Vam biti bolje.

Čuli smo poruku ali po ko zna koji put odlučujemo da ostanemo u svojoj zemlji i izborimo se za taj pravedniji sistem za sve. Ako svi odemo, ko ostaje?