Калкулатор 2022

На овој страници можете пронаћи калкулатор пореза и доприноса за фриленсере за 2022. годину. Обрачун се врши по истом моделу као и за приходе у периоду од 2015. до 2021. године. Главна разлика је што је стопа доприноса за ПИО фонд смањена за 0.5% за 2022. годину, па износи 25%.

Калкулатор такође постоји у облику апликације. Она ће се у будућности надограђивати, тако да ће садржати и вести о будућим изменама закона који се односе на фриленс и предузетништво, као и посебан калкулатор за форме предузетништва.

Унесите укупан годишњи приход у динарима и означите да ли сте већ осигураник здравственог осигурања по другом приоритетном основу или не (погледајте одговор на питање 7), а затим кликните на дугме „ИЗРАЧУНАЈ”.

 

Годишњи приход
У радном односу?
Фиксни неопорезив део 384000
Нормирани трошкови (50%) 0
Опорезиво 0
Порез (20%) 0
ПИО (25%) 0
Здравствено осигурање (10.3%) 0
Укупно ПИД 0
Ефективна стопа 0
НЕТО 0

Овај калкулатор је за личну употребу. Удружење фриленсера и предузетника не сноси материјалну и правну одговорност.

Шта тачно рачуна калкулатор?

  1. Нормирани трошкови – То су трошкови рада и свим фриленсерима се рачунају као 50% годишњег прихода.
  2. Фиксни неопорезив део – У питању је фиксна сума која се одузима од прихода. Фиксни неопорезив део за фриленсере износи 384.000 РСД.
  3. Опорезиво – Када од укупне суме одузмемо нормиране трошкове и фиксни неопорезив део, добијемо суму која се опорезује, односно основицу на коју се плаћају порез и доприноси.
  4. Порез (20%) – Стопа пореза.
  5. ПИО (25%) – Стопа обавезног пензионог и инвалидског осигурања.
  6. Здравствено (10.3%) – Стопа обавезног здравственог осигурања. Ако сте били осигураник по другом приоритетном основу (нпр. по основу радног односа) истовремено док сте остваривали приход као фриленсер, онда не морате плаћати здравствено осигурање за фриленс приход.
  7. Укупно ПИД – Порез и доприноси. Од опорезивог дела се одузимају порез, пензионо и здравствено осигурање.
  8. НЕТО – Новац који вам остаје кад се од укупног годишњег прихода одузму порези и доприноси.
  9. Ефективна стопа – Количник ПИД и укупног годишњег прихода.

За све недоумице можете нам се обратити или погледати одговоре које смо од Пореске управе и ПИО фонда добили на најчешће постављана питања.