U emisiji Novi dan na televiziji N1 je 21.04.2021. gostovao advokat Uroš Radenković ispred Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije. U emisiji su gostovali i Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu, i Mladen Bašić, savetnik za medije predsednice Vlade. Kako nam cilj nije samopromocija, već unapredjenje položaja frilensera u Srbiji, smatrali smo da je najbolje da udruženje predstavlja naš advokat.

 

U emisiji su iznete brojne netačne informacije od strane Mirana Pogačara.

Na početku Pogačar je ponovio da računica Siniše Malog nije tačna. Radi se o izjavi koju su preneli brojni mediji:

 „To je crvena linija koju smo rekli da nećemo preći. Medjutim, i njima smo delimično izašli u susret. Na primer, ukoliko je neko zaradjivao 700 evra mesečno, kroz reprogram smo ponudili da ne naplaćujemo zateznu kamatu, kroz tih 120 rata, tako da će oni taj stari dug plaćati mesečno 7,4 evra. Mislim da je to više nego fer.”

U samoj izjavi nije precizirano o kom periodu se radi, ali ako pogledamo računicu vidimo da je ovo apsolutno tačno i da ministar ovde govori o godišnjem dugu i mesečnom iznosu koji bi se plaćao na 120 rata. Dakle, frilenser koji je godinu dana imao prihode 700€, mesečna rata duga će mu prema poslednjoj odluci Vlade iznositi 7,4€.

 

Pogačar je izjavio da je jedini razlog zašto je Vlada ovim kompromisom izašla u susret frilenserima protesti koje je njegovo udruženje organizovalo. Ovakvom izjavom je omalovažio i umanjio značaj rada svih ljudi koji su se ovom temom bavili i mesecima radili na unapredjenju položaja frilensera u Srbiji. Vlada jeste pravila ustupke i ranije, ali na sopstvenu inicijativu. Prve ustupke koje je Vlada napravila nakon konsultacija sa nekim od udruženja frilensera je upravo nakon konsultacija sa UFPS i uvida u našu anketu, predloge izmena njihovog predloga sa detaljnim obrazloženjima i analizama poreskog opterećenja, kao i insistiranjem na velikoj razlici u pravima i obavezama frilensera i tradicionalnih privrednika u Srbiji. UFPS je dalo brojne predloge i argumente od kojih je jedan broj predloga Vlada usvojila, pa samim tim korigovala svoj predlog Vladi. To ne možemo reći za Udruženje radnika na internetu, koje je dva puta tražilo pregovore i oba puta sa istih izašlo bez ikakvih rezultata.

 

Pogačar je UFPS nazvao fantomskim udruženjem i  „Udruženjem Ana Brnabić i Siniša Mali”. Rekao je da UFPS nije nikada organizovalo niti učestvovalo na protestima. Pitanje je kako UFPS nije bilo fantomsko udruženje kada mu je bila potrebna pomoć oko pisanja članaka ili kada je UFPS izradio većinu transparenata za proteste, a sada kada želi da sve zasluge prigrabi za sebe, odjednom je UFPS “fantomsko udruženje”. Podsećamo sve da je UFPS apolitično udruženje sa jasno definisanim ciljevima i radi isključivo u korist svih frilensera. Nije tačno da UFPS nije organizovalo proteste, niti učestvovalo na njima. Ovo se može lako proveriti na društvenim mrežama i internetu generalno, počev od slika sa protesta gde se i po samim transparentima vidi koliko smo i gde učestvovali. UFPS je nosilac najveće i namerodavnije ankete o frilenserima u Srbiji, autor je brojnih članaka i videa i ima 6 meseci rada iza sebe, te ni u kom slučaju ne može da se ospori uloga UFPS u popularizaciji ove teme i borbi za prava frilensera. Verovati i govoriti drugačije je ili naivno ili maliciozno.

 

Na pitanje šta je njegov predlog, Pogačar je izjavio da oni traže da se otpišu sve obaveze pre oktobra 2020, a da se nakon toga izmiruju sve obaveze prema zakonu. Zatim, Pogačar je kritikovao Vladino  „rešenje za budućnost” iako rešenje tek treba da se donese i to će se raditi u radnoj grupi za izradu predloga novog zakona. Kritikovao je period od oktobra 2021. koji prema odluci Vlade treba da traje januara 2022. do stupanja na snagu novog zakona. Za taj period se navode normirani troškovi u fiksnom dinarskom iznosu od 54.900 RSD za taj kvartal. Pogačar je ovo predstavio kao konačno rešenje za budućnost i ocenio kao neprihvatljivo. Dakle, Pogačar u istoj emisiji traži da se od oktobra 2020. izmiruju sve obaveze, a sa druge strane kritikuje period od 3 meseca. Podsećamo da je predlog Vlade bio da taj period traje od oktobra 2020. ali je Vlada uzela u obzir obrazloženje UFPS i iste uslove dala godinu dana unapred, odnosno do oktobra 2021, a kvartalno oporezivanje koje je planirano je takodje usvojeno na predlog UFPS.