Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije

Glas frilensera

Postignut dogovor frilensera i Vlade

Postignut dogovor frilensera i Vlade

Juče su konačno prvi put za sto seli zajedno predstavnici Vlade, Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i Udruženja radnika na internetu i postigli dogovor. Zanemarili smo sve dosadašnje nesuglasice i razlike u stavovima i zajedno se izdejstvovali još bolje uslove za...

read more
TEST SAMOSTALNOSTI Q&A

TEST SAMOSTALNOSTI Q&A

  Pošto smo odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa testom samostalnosti uvideli da postoji još puno nejasnoća, odlučili smo se da najpre objavimo ovaj kratki Q&A. Ovo je naše tumačenje i ne predstavlja pravni ili bilo kakav drugi savet. Šta je to test...

read more
Gostovanje na N1

Gostovanje na N1

U emisiji Novi dan na televiziji N1 je 21.04.2021. gostovao advokat Uroš Radenković ispred Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije. U emisiji su gostovali i Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu, i Mladen Bašić, savetnik za medije predsednice...

read more

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije

Mnoge države ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije kako bi doprineli inovacijama.

Status frilensera u Srbiji nije odgovarajuće pravno regulisan iako značajno doprinose privredi, dok se subvencije i novac gradjana Srbije prosledjuje stranim kompanijama.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti preduzetništva, računarskog programiranja, frilensing delatnosti i unapredjenja male prvirede i startapova u Srbiji.

 
 

O predlozima na kojima radimo

UFPS, UZUZ i „Kreni – Promeni” predlažu Ministarstvu finansija dva modela za oporezivanje frilensera

Ugroženih

Preko 100.000 frilensera

Otvoreno pismo
Ministru finansija Siniši Malom

Udruženje frilensera i preduzetnika uputilo otvoreno pismo ministru Siniši Malom. Iako su mediji objavili naše pismo, iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor. Na naše razumne predloge i obrazložen poziv za sastankom, Ministarstvo je ostalo nemo.

Koje probleme imaju frilenseri?

Mnoge zemlje su još pre deset godina uskladile svoje zakone sa razvojem tehnologije, dok mi još uvek zaostajemo za njima. 

Mnoge države u ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije kako bi doprinele inovacijama. U Srbiji status frilensera nije odgovarajuće pravno regulisan iako značajno doprinose privredi, dok se subvencije i novac gradjana Srbije prosledjuje stranim kompanijama.

Zakon koji je trenutno na snazi veoma je star, a Payoneer, Skrill, PayPal i drugi sistemi koje frilenseri koriste došli su mnogo kasnije, tako da zakon nije adekvatno uskladjen sa razvojem tehnologije i tržišta.

Uključi se

Postani član!

Udruženje filensera i preduzetnika Srbije je zasnovano sa ciljem da zastupa frilens zajednicu, reši pravni status frilensera, pruži tehničku, poresku, pravnu i moralnu pomoć, organizujemo tribine, dešavanja, buduće projekte i još mnogo toga.

Zajedno možemo sve!