Примили смо мејл од особе чији идентитет нећемо открити. Пре пар дана јој је стигао други позив на контролу од Пореске управе, који је припреман током обуставе свих контрола и који је чекао спреман за слање. Датиран је на пети фебруар ове године, када је преговарачки тим УРИ-ја са Мираном Погачарем на челу имао састанак са представницима Владе и Пореске. Преговори су започети у 14:00. Радно време филијале Пореске управе која је позив послала је до 15:30. У 15:24, преговарачки тим је изашао из зграде Владе.

Пореска управа је пре званичне изјаве Владе о исходу спремала позиве. Да не би било опет „знам некога ко зна некога ко…”, даћемо јој алијас Ивана. Знате ли неку Ивану?  

Ивана је морала, као и многи други у овој црној рупи, да се „снађе” да би преживела, јер посао у струци није могла да нађе. Била је посредник у издавању станова преко једне иностране платформе. За своје услуге је узимала проценат од уплаћеног новца, а разлику је давала власницима некретнина са којима је имала неформалан договор. Иако је њој остајало око 25-30% од износа прилива из иностранства, Пореска сматра да треба да опорезује цео износ. Сада јој над главом виси дуг бар три пута већи од зараде. 

Пошто се великодушна понуда власти, објављена петог фебруара, не односи на приходе од издавања непокретности, посредовања и трговине криптовалутама, као и добитака од игара на срећу, вероватно јој ни камате неће бити отписане. Ивани је први позив стигао у новембру, али се надала неком решењу.  Ко се водио паролом: „неће мене…” крајње је време да почне да паничи, иако је за панику одавно касно. 

На ред ће доћи сви.

Зар заиста ико мисли да су инструкције из сале за састанке у Влади могле да стигну у све локалне ПУ, да неко отвори предмет, проучи документацију, састави допис и дâ га на одобрење и потпис у року од само 6 (словима: шест) минута?

Зашто Пореска управа ниједном у 20 година није била толико ажурна? Како ниједан порески саветник није умео да јој претходних година објасни шта и како да ради за издавање станова? Тврде да то није фриленс и да је та област одавно уређена. Зар заиста мислите да би ико примао уплате на рачун и новац давао другима да је постојала и најмања сумња да би цео износ требало да буде опорезован?! Заиста?

Да ли је Пореска управа заиста приступила преговорима да би се постигло боље разумевање проблема и ишло ка његовом решењу, или их је замишљала искључиво као бесплатан курс о начинима рада преко интернета како би знала како, од кога и колико највише може да узме?

Ивана је била са нама од почетка. Била је на протесту где су права тражили људи који су сада криви што су се снашли и зарађивали без ичије помоћи. Била је са нама. И даље је са нама. Наша снага је у слози и истрајности. Ако пустимо да један оде – сви смо отишли. 

Зато реците сада – Да ли треба оставити Ивану на цедилу? 

Боримо се за праведнији систем за све!

Нећемо разговарати о томе ко је шта и где припада него ћемо рећи још једном, гласније него икад – сви заједно: ОТПИС СТАТУС ПОРЕЗ!!!

За Ивану. За све нас.