Primili smo mejl od osobe čiji identitet nećemo otkriti. Pre par dana joj je stigao drugi poziv na kontrolu od Poreske uprave, koji je pripreman tokom obustave svih kontrola i koji je čekao spreman za slanje. Datiran je na peti februar ove godine, kada je pregovarački tim URI-ja sa Miranom Pogačarem na čelu imao sastanak sa predstavnicima Vlade i Poreske. Pregovori su započeti u 14:00. Radno vreme filijale Poreske uprave koja je poziv poslala je do 15:30. U 15:24, pregovarački tim je izašao iz zgrade Vlade.

Poreska uprava je pre zvanične izjave Vlade o ishodu spremala pozive. Da ne bi bilo opet „znam nekoga ko zna nekoga ko…”, daćemo joj alijas Ivana. Znate li neku Ivanu?  

Ivana je morala, kao i mnogi drugi u ovoj crnoj rupi, da se „snadje” da bi preživela, jer posao u struci nije mogla da nadje. Bila je posrednik u izdavanju stanova preko jedne inostrane platforme. Za svoje usluge je uzimala procenat od uplaćenog novca, a razliku je davala vlasnicima nekretnina sa kojima je imala neformalan dogovor. Iako je njoj ostajalo oko 25-30% od iznosa priliva iz inostranstva, Poreska smatra da treba da oporezuje ceo iznos. Sada joj nad glavom visi dug bar tri puta veći od zarade. 

Pošto se velikodušna ponuda vlasti, objavljena petog februara, ne odnosi na prihode od izdavanja nepokretnosti, posredovanja i trgovine kriptovalutama, kao i dobitaka od igara na sreću, verovatno joj ni kamate neće biti otpisane. Ivani je prvi poziv stigao u novembru, ali se nadala nekom rešenju.  Ko se vodio parolom: „neće mene…” krajnje je vreme da počne da paniči, iako je za paniku odavno kasno. 

Na red će doći svi.

Zar zaista iko misli da su instrukcije iz sale za sastanke u Vladi mogle da stignu u sve lokalne PU, da neko otvori predmet, prouči dokumentaciju, sastavi dopis i dâ ga na odobrenje i potpis u roku od samo 6 (slovima: šest) minuta?

Zašto Poreska uprava nijednom u 20 godina nije bila toliko ažurna? Kako nijedan poreski savetnik nije umeo da joj prethodnih godina objasni šta i kako da radi za izdavanje stanova? Tvrde da to nije frilens i da je ta oblast odavno uredjena. Zar zaista mislite da bi iko primao uplate na račun i novac davao drugima da je postojala i najmanja sumnja da bi ceo iznos trebalo da bude oporezovan?! Zaista?

Da li je Poreska uprava zaista pristupila pregovorima da bi se postiglo bolje razumevanje problema i išlo ka njegovom rešenju, ili ih je zamišljala isključivo kao besplatan kurs o načinima rada preko interneta kako bi znala kako, od koga i koliko najviše može da uzme?

Ivana je bila sa nama od početka. Bila je na protestu gde su prava tražili ljudi koji su sada krivi što su se snašli i zaradjivali bez ičije pomoći. Bila je sa nama. I dalje je sa nama. Naša snaga je u slozi i istrajnosti. Ako pustimo da jedan ode – svi smo otišli. 

Zato recite sada – Da li treba ostaviti Ivanu na cedilu? 

Borimo se za pravedniji sistem za sve!

Nećemo razgovarati o tome ko je šta i gde pripada nego ćemo reći još jednom, glasnije nego ikad – svi zajedno: OTPIS STATUS POREZ!!!

Za Ivanu. Za sve nas.